Czym się wyróżnia olej rzepakowy z Olejarni ŁOŚ?
W naszej olejarni olej rzepakowy powstaje z ziaren pozyskiwanych od zaprzyjaźnionych, lokalnych rolników. Dzięki temu mamy pewność, że ziarna rzepaku są wolne od glifosatu, nie są dosuszane chemicznie i nie są modyfikowane genetycznie. Po zbiorze są przechowywane w należyty, kontrolowany sposób, gwarantujący ich najwyższą jakość.
Ziarna tłoczymy na zimno - w czasie tego procesu temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza, co pozwala zachować wartości odżywcze. Do tłoczenia używamy profesjonalnych, dużych pras ślimakowych, dzięki czemu możemy uzyskać z ziaren wszystko, co najlepsze. Tłoczenie oleju w Olejarni Łoś odbywa się na bieżąco. Dzięki temu olej, który od nas kupujesz zawsze jest świeży.
Po wytłoczeniu nasz olej ulega naturalnemu procesowi sedymentacji, czyli opadania. Nie filtrujemy go ani nie rafinujemy. Pozwala to zachować wszystkie uzyskane, cenne składniki.
By zapewnić, że dotrą one do Ciebie w niezmienionej formie, nasze płynne złoto zamykamy szczelnie w szklanych, ciemnych butelkach. A dla Twojej wygody zakręcamy poręczną nakrętką niekapką.
Dzięki starannemu procesowi produkcji i naszemu doświadczeniu, Olej rzepakowy z Olejarni ŁOŚ wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Najczęściej jest on opisywany przez Degustujących jako aksamitny, z orzechową nutą. Osoby, które znają z dawnych lat smak oleju rzepakowego tłoczonego tradycyjnymi metodami w domu, z zachwytem opowiadają nam nieraz, że “smakuje jak ten olej, który babcia tłoczyła w domu”. Jesteśmy z tego dumni.
Degustując nasz olej rzepakowy warto też zauważyć jego oryginalny kolor. Jeśli rozlejesz go na białym talerzyku, zobaczysz piękną, głęboką, ciemnozłotą barwę. To między innymi dlatego tłoczony na zimno olej rzepakowy bywa nazywany płynnym złotem.


Wartości odżywcze oleju rzepakowego Olejarnia ŁOŚ
Składnik | Wartość w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 3690 kJ / 898 kcal |
Tłuszcz, w tym | 100 g |
Kwasy nasycone | 6,6 g |
Kwasy jednonienasycone | 61,6 g |
Kwasy wielonienasycone | 31,8 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Wartości odżywcze zostały określone przez specjalistów z GBA Polska, uznanej sieci laboratoriów badawczych.
Właściwości zdrowotne
Nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno z Olejarni ŁOŚ jest bogatym źródłem wielu składników, mających działanie prozdrowotne:
- 🌿 jest doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 6 i omega 3, w korzystnych dla naszego organizmu proporcjach: 2:1. Działają one przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, wspomagają układ krążenia, immunologiczny. Poprawiają pracę serca i mózgu. Pomagają zapobiegać miażdżycy, nowotworom, depresji, otyłości. Poprawiają pamięć i koncentrację. Działają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Stymulują odporność organizmu. Obniżają także poziom złego cholesterolu
- 🫒 jest także bardzo dobrym źródłem kwasu oleinowego, zawiera go aż 60%. Kwas oleinowy pomaga dbać o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje ciśnienie
- 💛 jedna łyżka naszego nierafinowanego oleju rzepakowego pokrywa około 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
- 🧈 ponadto zawiera polifenole i przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia


Jak używać oleju rzepakowego tłoczonego na zimno?
Tłoczony na zimno olej rzepakowy przechowuj w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. Termin przydatności do spożycia oleju to 12 miesięcy od daty wytłoczenia. Datę minimalnej trwałości naszego oleju zawsze znajdziesz na opakowaniu.
Tłoczonego na zimno oleju rzepakowego z Olejarni ŁOŚ zalecamy używać tylko i wyłącznie na zimno. Zawarte w nim cenne kwasy omega 3 i witaminy są wrażliwe na wysoką temperaturę. Niepodgrzewanie pozwoli zachować te wartości odżywcze. Dodatkowo, jako że nasz olej jest nierafinowany, używając go na zimno zapobiegniemy tworzeniu się w nim szkodliwych substancji, co następuje po podgrzaniu go do wysokiej (od 170 stopni) temperatury.
Olej rzepakowy z Olejarni ŁOŚ wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów:
- jako smaczny i zdrowy dodatek do surówek i sałatek, jest świetną bazą do sosów
- doskonale nada się do okraszania gotowanych warzyw, na przykład ziemniaków, brokuła, kalafiora itp, a także pierogów, klusek czy kasz. Znakomicie pasuje do owsianki czy jaglanki
- zastąpi masło do smarowania pieczywa - by było wygodniej, rozlej olej rzepakowy na talerzyku, możesz go lekko posolić, i maczaj w nim kawałki pieczywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno doskonale wzbogaci pod względem odżywczym smoothies i koktajle
- możesz dodać go do past do chleba, serków do smarowania
- będzie także bardzo dobrą bazą do przyrządzenia domowego majonezu.